Fontina juust

Pestud pinnaga Itaalia lehmapiimajuust. PDO. Valmistatakse ühe piimakorra pastöriseerimata piimast. 

Valmistatakse Aosta orus Alpides, esmamainimine juba 12. sajandil.  Issogne kindluses on 1480. a pärit fresko, millel on kujutatud Fontina juustu.

Piimarasvasisaldus on 45%. Originaal on üsna tugeva maitse ja lõhnaga. Pealispind on beež või oranžikas-pruun. Seest on juust hele-kreemjas, "silmadega" ehk augukestega. Maitse on kergelt seenehõnguline ja maalähedane. 

Sobib väga hästi röstitud liha ning trühvlitega, küpsedes muutub maitse pähkliseks. Küps Fontina sulab hästi, noor on pehme ja sobib hästi fondüü sisse. 

"Fonduta alla valdostana"/"Fondue à la valdôtaine" on fondüü, mis valmistatakse Fontina juustu, piima, muna ja trühvlitega. 

Hea veinikaaslane on Nebbiolo.

Variatsioonidi: Fontine, Fontinella, Fontal, Fontella